Čo ešte môžu výrobcovia spraviť aby ukázali na problém? Kupovať elektrinu inde

Formálne a viditeľne za stratou podpory sú Regionálne distribučné spoločnosti – Východoslovenská distribučná a.s, Stredoslovenská energetika – Distribúcia a.s. a Západoslovenská distribučná a.s. Ich činnosť je doručiť elektrinu od výrobcov k spotrebiteľovi. Štát im delegoval povinnosť pripájať a riešiť podporu obnoviteľným zdrojom. Vraj im to spôsobilo historický dlh, ktorý sa rozhodli riešiť (aj) účasťou na tejto energetickej lúpeži.

Všetky distribučky sú vlastnené energetikami – Východoslovenská, Stredoslovenská a Západoslovenská. Tieto tri sú nie len matky distribučiek, ale aj predajcovia elektriny. Oni obchodujú s elektrinou, ktorú dopravujú distribučky. Takže prepojenie je jasné.

A teraz sa dostávame k podstate návrhu: Každý výrobca je súčasne aj inde spotrebiteľ. Ak teda distribučka a energetika odmieta poskytovať podporu, prečo od nich ako spotrebiteľ kupovať elektrinu. Veď na našom trhu sú aj iní dodávatelia. A vo väčšine prípadov aj lacnejší.

Aby to bolo jasnejšie dám tri príklady:

Fotovoltika na rodinnom dome: jeden človek má dve roli – A. majiteľ domu a spotrebiteľ B. výrobca s malou (a možno nevyplatenou) podporou. Ako výrobca musí dodávať energetike a doplatok rieši distribučka. Ale čo ho núti zostať u toho istého dodávateľa do domu? Nič, len nedostatok informácií. Dokonca by mohol mať asi aj lacnejšiu elektrinu. Môže to byť iba pár desiatok €, pre ktoré sa mu to doteraz neoplatilo riešiť. Teraz už to má aj iný efekt – je to forma odporu. To že sa oplatí prejsť k inému dodávateľovi si môžte overiť tu: Kalkulačka ceny elektriny – domácnosť.

Majiteľ a zamestnanci na bioplynke: bioplynka je často súčasťou poľnohospodárskeho podnikania = množstvo ľudí a veľká spotreba. Prečo by mala kupovať elektrinu od spoločnosti, ktorá jej škodí? Oplatí sa osloviť iného dodávateľa elektriny. Na cenu elektriny pre podnikateľov (asi) neexistuje kalkulačka. Ale vsadím sa, že alternatívni dodávatelia budú ochotní riešiť lepšiu cenu. Kontakty na nich sú v tej kalkulačke pre domácnosť.

Majitelia a zamestnanci na bioplynke opäť bývajú vo svojich domácnostiach – prečo teda nevyužiť kalkulačku ceny elektriny – domácnosť? A nenájsť si iného dodávateľa elektriny?

Malá vodná elektráreň, fotovoltika na streche firmy, pozemná fotovoltika: takýto výrobca je tiež nútený zostať pri energetike a distribučke. Ale majiteľ a zamestnanci opäť bývajú vo svojich domácnostiach – prečo teda nevyužiť kalkulačku ceny elektriny – domácnosť? A nenájsť si iného dodávateľa elektriny?

Dôsledok takéhoto kroku?

1. Lacnejšia dodávka elektriny pre vás ako spotrebiteľov.

2. Ak si toto odporúčanie osvojí všetkých 1200 poškodených výrobcov, tak to je aspoň 1200 domácností čo zmení dodávateľa. Ak to zrealizuje všetkých 3500 ohrozených zamestnancov a ešte poučia svojich známych a kamarátov už to bude slušná masa.

Myslíte si, že (povedzme) 10000 klientov, ktorí prestúpia od energetík ich nebude zaujímať? Že odchod takého počtu klientov nezabolí? Každý jeden z vás, kto sa na k tomuto legálnemu, jednoduchému a ešte aj ziskovému kroku odhodlá, urobí malý zárez. Jeden zárez mocný kmeň neohrozí, nezlomí. Ale 1000, 10000 a viac zárezov? Sebemocnejší kmeň to zlomí.

Jedna kvapka a pohár pretečie – len už ich v pohári musí byť tisíce. A ani jedna kvapka dopredu nevie, či nie je tá posledná.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.