Prečo sa 1/15 rovná 1/40?

Popri tlačovej konferencii k podaniu poslancov na Ústavný súd poskytol predseda združenia p. Slebodník rozhovor pre Energie-Portal.sk: Hrozba prepúšťania je reálna, tvrdí výrobca zelenej elektriny.

Celý rozhovor a jeho prepis si tak môžte pozrieť. Na uvedenom odkaze.

1/15 = 1/40 – platný nezmysel

Som veľmi rád, že p. redaktor hneď na začiatku položil dosť častú otázku, parafrázujem: „Ľudia hovoria, že výrobcom vypadne iba jeden rok z 15 ročnej odpory, to vadí?“. A odpoveď je veľmi jednoduchá – SAMOZREJME ÁNO. 

Nechápem ako sa niekto môže pozastaviť nad tým, že výrobcovia bojujú o svoje peniaze. Veď nikoho by podobná otázka nenapadla pri normálnom zamestnancovi, pri inom podnikaní, ani pri plate hocijakého úradníka.

Bežný človek robí povedzme od 22 do 62 – to je 40 rokov práce a 40 ročných príjmov. Ak by zamestnanec celý rok robil a nedostal za ten rok žiadnu výplatu asi by mal existenčné problémy. A to je „len“ 1/40 jeho celkového očakávaného príjmu.  To je teda podstatne menej ako pri výrobcovi, ktorému bolo ukradnuté až 1/15 príjmu. Ale v oboch prípadoch je to jeden rok.

Za niekoľko posledných rokov sme boli svedkami protestov zamestnancov, keď im nebola vyplatená mzda za tri, štyri mesiace (dokonca nie celý rok) a prakticky každý plne chápal oprávnenosť ich požiadaviek. Keď poškodení živnostníci bojovali proti Váhostavu, tiež nik nepochyboval o ich oprávnenej požiadavke.

Prečo teda v tejto súvislosti vznikne myšlienka „veď to je iba jeden rok?“.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.